το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Φάκελος Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο του Τάσου Λιγνάδη 
"Ο Λόρκα και οι ρίζες", εκδ. Δίφρος, Αθήνα 1964
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ένας περιπαθής του ενστίκτου 
...ένας αοιδός που, αφού άντλησε από τους θησαυρούς του ισπανικού λαϊκού τραγουδιού, αυτού του cante jondo, του πλημμυρισμένου από το ακόρεστο πάθος και τις εκθαμβωτικές λάμψεις της Ανδαλουσίας, άνοιξε τις ίδιες τις φλέβες του για να ποτίσει με το φλογερό αίμα του όλο το υφάδι του νεότερου ποιητικού λόγου...
Από τη διάλεξη του Τάκη Βαρβιτσιώτη που δόθηκε στις 30.10.1963 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με την ευκαιρία της διδασκαλίας του "Ματωμένου Γάμου" του Λόρκα, 
από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

"Ο Καζαντζάκης, προλογίζοντας μια σειρά μεταφράσεών του από χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της ισπανικής λυρικής ποίησης του 20 αι. έγραφε (Κύκλος, Απρίλιος 1933): 
"Θρεμμένοι όπως είμαστε με τη γαλλική φιλολογία -που τόσο μακριά βρίσκεται από τη φυλετική μας ιδιοσυγκρασία- παραγνωρίζουμε και αγνοούε πνευματικές εκδηλώσεις άλλων λαών, πολύ πιο συγγενών μας. Έτσι, φτωχαίνουμε τις δημιουργικές μας πιθανότητες, χάνουμε ευκαιρίες γόνιμης επαφής ξεστρατίζουμε ακολουθώντας αχνάρια τόσο αντίθετα από τη φυσική πορεία της ράτσας μας".

Από τον Πρόλογο του βιβλίου του Τάσου Λιγνάδη, "Ο Λόρκα και οι ρίζες", εκδ, Δίφρος, Αθήνα 1964.


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μνήμη του Γιώργου Ιωάννου, που πέθανε σαν σήμερα, το 1985

Στίχοι του Γιώργου Ιωάννου, μελοποιημένοι από τον Χαρίλαο Τρουβά.

https://app.box.com/s/z336dz79ownffmduh9dj


Οι στίχοι δημοσιεύτηκαν στο διπλό τεύχος 86-87 του περιοδικού "Οδός Πανός"  (Μάιος – Αύγουστος 1996), που ήταν αφιερωμένο στον Γιώργο Ιωάννου.

Πηγή: Χαρίλαος Τρουβάς

Και ένα ωραίο αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου στη LiFO.
Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου. Πηγή: www.lifo.gr
Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου. Πηγή: www.lifo.gr

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Περιήγηση στο "Σπίτι του Καβάφη" στην Αλεξάνδρεια


Περιήγηση στο «Σπίτι του Καβάφη» στην Αλεξάνδρεια, το οποίο μετατράπηκε σε Μουσείο Καβάφη στις αρχές του 1990. Αφήγηση από τον Διευθυντή του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Μάνο Μαραγκούλη.

Η δεκάλεπτη ταινία παραχωρήθηκε από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Χρήστο Καποδίστρια, για τη Μουσικο-Ποιητική Βραδιά: Κ. Π. Καβάφης, «Ο Ποιητής του Μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.