το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Μαθητικό Συνέδριο "Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη", στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης


Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη διοργανώνουν εφέτος το τρίτο στη σειρά μαθητικό συνέδριο με θέμα: "Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2014, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Δείτε εδώ τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και τις θεματικές ενότητες. 
Παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν απαγγελίες ποιημάτων, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επισκέψεις σε χώρους που συνήθιζε να επισκέπτεται ο Σεφέρης κατά τα ταξίδια του στην Πόλη, εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο και την Προποντίδα. Επιπλέον, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, να επισκεφτούν ιστορικές κοινότητες, να γνωρίσουν τη μακραίωνη παράδοση και τη μεγαλοπρεπή φιλοξενία της Πόλης.


Το Γενικό Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων υπέβαλλε υπόμνημα υποψηφιότητας για συμμετοχή του στο συνέδριο, στην κ. Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.  Στο υπόμνημα αναφέρθηκαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της ταυτότητας του Λυκείου, δράσεις και πρωτοβουλίες, τιμητικές διακρίσεις αλλά και ενδεχόμενοι σχεδιασμοί για μια δημιουργική συμμετοχή του σχολείου στο συνέδριο.
Κατόπιν αυτού, είχαμε τη μεγάλη χαρά και την εξαιρετική τιμή να δεχθούμε από το Ζωγράφειο Λύκειο πρόσκληση συμμετοχής. Αποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό αυτή την πρόσκληση και θα συμμετάσχουμε στο συνέδριο με μια ομάδα μαθητών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών του σχολείου. Έχουμε επίσης τη μεγάλη χαρά να συνεργαστούμε με τον κ. Νικήτα Παρίση, φιλόλογο και συγγραφέα, ο οποίος ορίστηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του σχολείου μας. Ο κ. Παρίσης, ως ειδικός σύμβουλος, θα κάνει επιστημονική ανακοίνωση στο συνέδριο με θέμα: Η έννοια και η λειτουργία της μυθικής μεθόδου στο σεφερικό ποίημα Ελένη – Καβαφικοί απόηχοι.

Η θεματική ενότητα της παρουσίασής μας, η οποία μάς ορίστηκε από τον ειδικό σύμβουλο,  έχει τον τίτλο: Από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄ στο Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄. Τα ποιήματα που επιλέξαμε για να μελετήσουμε από τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα είναι: Καλλιγράφημα και Τελευταίος σταθμός, από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄, Ελένη και Σαλαμίνα της Κύπρος, από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄.

 Η Πρόσκληση


Το Ζωγράφειο Λύκειο γιόρτασε στις 20 Νοεμβρίου 2013, με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, τα 120 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό. Ιδρυτής του ήταν ο Ηπειρώτης ευεργέτης Χρηστάκης Ζωγράφος, από το Κεστοράτι της Β. Ηπείρου, ο οποίος πρόσφερε το αστρονομικό ποσό των 10.000 χρυσών λιρών για την ανέγερσή του. Το ΓΕΛ Πεδινής έχει αναλάβει τη δέσμευση να δημιουργήσει ένα ειδικό καλαίσθητο και εικονογραφημένο τευχίδιο για τον Χρηστάκη Ζωγράφο, προκειμένου να διανεμηθεί τιμητικά στους συνέδρους.

Το Ζωγράφειο στην αρχική του μορφή, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, το 1892.
Οι εργασίες άρχισαν το 1892 και τα εγκαίνια έγιναν την επόμενη χρονιά.

Η εικόνα προέρχεται από το λεύκωμα του κ. Αναστάσιου Παπασταύρου: Ηπειρώτες εθνικοί ευεργέτες, τόμος Α΄. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπασταύρου ο οποίος με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση μας έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε πληροφοριακό και εικονιστικό υλικό από τα λευκώματά του,  για τη σύνθεση του τευχιδίου μας για τον Χρηστάκη Ζωγράφο.

Όλα τα βίντεο του περσινού συνεδρίου 150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, που έγινε από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2013.