το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

"Ποιος τη ζωή μου…" του Μίκη Θεοδωράκη

  • η ζωή 
  • το έργο
  • τα τραγούδια
Γιάννενα: Πέμπτη, 18 Ιουλίου, Θέατρο Ε.Η.Μ., ώρα: 21:30 μ.μ.


"Είναι πιο ενδιαφέρουσα η ζωή του Θεοδωράκη από τη μουσική του; Πόσο ρεαλιστικός είναι ένας τέτοιος διαχωρισμός; Αν θεωρήσουμε ότι ένας καλλιτέχνης δεν έχει βιογραφία αλλά βιογραφία είναι το έργο του τότε στην προκειμένη περίπτωση σίγουρα δεν διαχωρίζονται. Αντιθέτως, συμπορεύονται και συνυπάρχουν γιατί η μουσική του Θεοδωράκη είναι ταυτισμένη με την ιστορία της σύγχρονης Eλλάδας και είναι αυτή που έντυσε μουσικά τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα έντονων και ταραγμένων περιόδων και τελικά, είναι η ίδια η ζωή του Θεοδωράκη.
Μια παράσταση, όπου μουσική,  τραγούδι και πρόζα αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο χωρίς ρωγμές και κακοτεχνίες. Ο θεατής, τραγουδάει, αναπολεί, συγκινείται με τους συντελεστές να αποθεώνουν το κοινό και να αποθεώνονται. Η πρώτη σκηνή ξεκινά με την καταστροφή της Σμύρνης, η πρόσφυγας μάνα του Μίκη, ποτέ δε θα ξεχάσει. Και έπειτα η ζωή στην Ελλάδα, η γέννηση του Μίκη, λίγο μετά του αδελφού του Γιάννη, οι συνεχείς μεταθέσεις του πατέρα του σε όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την πολιτική κατάσταση της  Ελλάδας μέσα από τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο, τη δολοφονία Λαμπράκη, τις εξορίες, τη χούντα, δοσμένη με γλαφυρότητα και ευαισθησία, χωρίς να κουράζει..."

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σενάριο-Σκηνοθεσία:  Θέμης   Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκούρου
Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ

Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξάνδρα  Σακελαροπούλου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαίνης, κ.α.
Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα,  Κώστας Θωμαίδης, Άννα Λινάρδου.

Μάνος Χατζιδάκις, "Dedication"

Ένα υπέροχο τραγούδι από τη συλλογή "Reflections". Πρόκειται για κύκλο τραγουδιών, σε ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι, για τους New York Rock & Roll Ensemble, με στίχους γραμμένους στα αγγλικά από το συγκρότημα. Οι στίχοι του συγκεκριμένου τραγουδιού είναι του Clifton Νivison.
Η πρώτη εγγραφή των τραγουδιών έγινε το 1969 στην Αμερική με τους New York Rock & Roll Ensemble.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το επίσημο website του Μάνου Χατζιδάκι.

Το τραγούδι ακούγεται από την υπέροχη φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου.


Feel's like I'm getting older
I'm not afraid
although I'm worlds apart from yesterday
and yet I can't believe, I'm old enough today
to be in love, and feel in love
and see if love is the way

I don't need fancy places
to spend the time
I'm happy just to be here
with you tonight
and yet I'm not so sure
the time it's really right
to be in love, and feel in love
and see if love is all right

And you will sing
as long as there's a song
the feelings never gone
it was the first time to be in love

Maybe tomorrow, I'll never sing again
but I'll remember when
it was the first time to be in love.

The pictures slowly fading
and now it's gone
the letters we remember are old and torn
and although the time has passed
the memory lingers on
to be in love, and feel in love
and know when love is gone...

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ω Δία, θεέ Πελασγικέ, που μακριά μας μένεις, άρχοντα της βαρυχείμωνης Δωδώνης...

Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ τηλόθι ναίων 
Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρου... 
(Ιλιάδα, ραψ. Π, 233-234
Η προσευχή του Αχιλλέα στο Δωδωναίο Δία)

Ω Δία, θεέ Πελασγικέ, που μακριά μας μένεις, 
άρχοντα της βαρυχείμωνης Δωδώνης...  (μετάφραση Νικήτα  Παρίση)

Δία, θεέ Πελασγικέ, προστάτη στην Δωδώνην
πέρα την κακοχείμωνην... (μετάφραση Ιάκωβου Πολυλά)

πηγή εικόνας

Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου σύμφωνα με τη μυθική παράδοση κατοικούσαν η Διώνη και ο Δίας, στην αγκαλιά του Τόμαρου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών υπό την μουσική διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου, ερμήνευσε χθες βράδυ τα έργα: 
Εισαγωγή στον  Έγκμοντ, του Λ. β. Μπετόβεν  και 
Συμφωνία Αρ. 41 του Διός, του Β. Α. Μότσαρτ

Παρά την απογευματινή βροχή και τα βαριά σύννεφα της ημέρας, ο Δωδωναίος Δίας, εισάκουσε και τις δικές μας προσευχές και ευνόησε τη χθεσινή βραδιά ποικιλοτρόπως. Εδώ ακούγεται ένα μικρό απόσπασμα της βραδιάς από το τέταρτο μέρος της τελευταίας Συμφωνίας του Μότσαρτ, Συμφωνία Αρ. 41, που είναι αφιερωμένη στο Δία.
Το τέταρτο μέρος είναι ένα υπέροχο κομμάτι, συνδυασμός των αντιθέτων, που με την εναλλαγή τους ενεργοποιούν τη ζωή μας,  της δίνουν ρυθμό, την κάνουν πολύχρωμη και αρμονική.

Όπως ακούστηκε στο προλόγισμα της βραδιάς, "σ` αυτό το τέταρτο μέρος, το σκληρό διαδέχεται το απαλό, το μπαρόκ συναντάει το κλασικό ύφος.  Ακούγονται πέντε διαφορετικά θέματα και κάθε θέμα παίζεται και από άλλη ομάδα οργάνων της ορχήστρας. Μετά το θάνατο του συνθέτη, ο μάνατζέρ του ονόμασε τη Συμφωνία, του Διός, για την ισορροπία της δομής και για το υψιπετές του ύφους".
Για την Εισαγωγή στον  Έγκμοντ, του Λ. β. Μπετόβεν, ειπώθηκε ότι είναι ένα έργο που γράφτηκε για να τιμήσει τον Έγκμοντ, έναν ήρωα που αποκεφάλισαν στη Φλάνδρα το 1568 ισπανοί κατακτητές, γιατί τους αντιστάθηκε. Ο Έγκμοντ, παρότι μπορούσε να φύγει και να γλιτώσει τη θυσία, παρέμεινε.  Στα μέρη της υπέροχης Εισαγωγής διακρίνονται ο αγώνας, η αμφιβολία, η θυσία και ο θρίαμβος των ιδανικών.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών




Την Παρασκευή 5 Ιουλίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών υπό την μουσική διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου, εμφανίζεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης σε μια βραδιά με έργα που είχε ερμηνεύσει, αποσπώντας θετικές κριτικές από το κοινό, και στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κατά την πανηγυρική συναυλία για τον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης μας, στις 20 Φεβρουαρίου 2013, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Καρόλου Παπούλια.
Πρόκειται για τα έργα: Εισαγωγή στον  Έγκμοντ, του Λ. β. Μπετόβεν,  και τη Συμφωνία Αρ. 41 του Διός , του Β. Α. Μότσαρτ.
Η εκδήλωση, που είναι ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων 100 Χρόνια Ελεύθερα Γιάννενα, διοργανώνεται σε συνεργασία με τη ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 Ώρα έναρξης 9:30 μ.μ.
Πηγή
 
"Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού
Ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της νεοελληνικής πεζογραφίας, "Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το φετινό καλοκαίρι. Το αμάρτημα της μητρός μου θα παρουσιαστεί σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Ήπειρο και σε καταξιωμένα φεστιβάλ όλης της χώρας. Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Ιωάννινα. Η παράσταση θα αρχίσει στις 9.30΄ το βράδυ και οργανώνεται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. 

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική – Στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη
Σκηνικός χώρος – φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικοπούλος, Αθηνά Ζώτου