το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μεταμορφώσεις: Έκδοση του Περιοδικού Βακχικόν [e-book]

Μεταφράσεις και αποδόσεις έργων "από διάφορους και διαφορετικούς ποιητές" σε ψηφιακή μορφή.
Τα  ιντερλούδια, είναι ιταλικά ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη μεταφρασμένα στα ελληνικά.

ανθολόγηση, μετάφραση και σχόλια: Χρίστος Κρεμνιώτης 
επιμέλεια σειράς: Νέστορας Ι. Πουλάκος


[...] Η ποίηση, είναι μια ανθρώπινη πράξη και ως τέτοια, είναι κατώτερη του ανθρώπου. Είναι το μέγεθος του ανθρώπου που θα αναδείξει και την πράξη του και, το μέγεθος του ανθρώπου, κρίνεται -και αυξομειώνεται- από το σε τι εστιάζει, σε τι χαίρει, τι αγαπά.

Ο άνθρωπος κρίνεται, από το ποιον θησαυρό φύλαξε στην καρδιά του. Έτσι, τα ποιήματα του Σαραντάρη που τέθηκαν ως "ιντερλούδια" και δεσμοί μεταξύ των άλλων ποιητών, πέραν της αρχιτεκτονικής αιτίας της ύπαρξης τους στο βιβλίο, έχουν ως αλληγορική αφορμή ένα "συμπέρασμα" του ίδιου του ποιητή:

"Η συμφιλίωση, δεν πρέπει να είναι δύσκολη ανάμεσα σε αγάπες."
από το σημείωμα του μεταφραστή

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΔΙΝΗΣ

Α΄ φάση: Δημιουργήσαμε τα Τμήματα Ενδιαφέροντος και ...πιάσαμε δουλειά!
Περάσαμε στη Β΄ φάση, του  προγραμματισμού και της προετοιμασίας των ερευνητικών ομάδων.
Μέχρι να δημιουργήσουμε το ιστολόγιο του project θα συναντιόμαστε εδώ.

Πως σχεδιάσαμε και καταγράψαμε τη μέχρι τώρα πορεία μας.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Online μετατροπές... παντός είδους!

 

Μου δίνει κάποιος ένα αρχείο .docx, αλλά ο υπολογιστής που χρησιμοποιώ εκείνη τη στιγμή δεν έχει εγκατεστημένη σύγχρονη έκδοση του Office. Βρίσκω ένα βίντεο στο YouTube, από το οποίο θέλω να κρατήσω μόνο τον ήχο. Κατεβάζω ένα βιντεάκι, το οποίο θέλω να παίζει στο κινητό μου. Έχω ένα έγγραφο κειμένου και θέλω να το μετατρέψω γρήγορα και εύκολα σε pdf, ώστε να μπορούν όλοι να το διαβάσουν στη μορφή που είχε, όταν το δημιούργησα...
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και ακόμα περισσότερερες, υπάρχει μια πολύ καλή, εύχρηστη και βολική λύση:
Στο www.online-convert.com μπορεί κανείς να κάνει ένα πλήθος μετατροπών ήχου, εικόνας, βίντεο, εγγράφων, συμπιεσμένων αρχείων και πολλών άλλων. Μερικά παραδείγματα: διαχωρισμός ήχου από βίντεο, μετατροπή στις δημοφιλέστερες μορφές, μετατροπή εγγράφων .docx σε .doc, μετατροπή σε .pdf, μετατροπή σε ebook και δυνατότητα επιμέρους ρυθμίσεων ή αλλαγών, αν απαιτούνται από τον χρήστη. Συνολικά ένα πολύ καλό εργαλείο που μπορεί να μας βγάλει από δύσκολη θέση πολλές φορές. 

"Δανείστηκα" την ανάρτηση από το ιστολόγιο του καλού συναδέλφου Γιώργου Ασημακόπουλου που επιμορφώνεται στο ΠΑΚΕ Πελοποννήσου. 

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ακολουθώντας το παράδειγμα της καλής συναδέλφου Πολίνας Μοίρα αναρτώ την πρόταση μας για το Project στην Α΄ Λυκείου. Για να περπατάμε "μαζεί" όπως λέει ο άλλος  καλός συνάδελφος Διονύσης Μάνεσης, και να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας και το κουράγιο μας. Κερδίζουμε πολλά ο ένας από τον άλλο. Για να παραμείνουμε ολόκληροι και με το κεφάλι ψηλά.