το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αύγουστος ήτανε, "με τ` ουρανού τα φώτα"

Ο μήνας Αύγουστος, εκτός από τη λαμπρότερη πλήθουσα σελήνη, έχει και τη λαμπρότερη μετεωρική βροχή του έτους, τις Περσείδες. Τα μετέωρα των Περσείδων είναι εντυπωσιακά. Φτάνουν σε μέγιστο περίπου στις 12 Αυγούστου κάθε χρόνο. Συνήθως είναι λαμπρά, συχνά παράγουν εκλάμψεις και πολλά από αυτά αφήνουν φωτεινές γραμμές.
Οι Περσείδες φαίνεται να πηγάζουν από μια περιοχή κοντά στα σύνορα του Περσέα με την Κασσιόπη. Η βροχή προκαλείται από τη σκόνη του κομήτη Swift-Tuttle, που έκανε την τελευταία του εμφάνιση στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα το 1992. Έχει περίοδο περιφοράς 135 έτη και δεν θα επιστρέψει ξανά μέχρι το 2126.
Πανέμορφο το παρακάτω βίντεο, που βρήκα στο ιστολόγιο του Σωτήρη Τερζίδη με τις φετινές Περσείδες μεταξύ 12 και 15 Αυγούστου.



Mπορεί οι Περσείδες να έπαψαν να "σχίζουν" το φετινό αυγουστιάτικο ουρανό, διακρίνεται όμως το "πέταγμα" του Κύκνου με τον Deneb στην ουρά του, έναν από τους πιο φωτεινούς αστέρες, που εκπέμπει 250.000 φορές περισσότερο φως απ` όσο ο ήλιος. Αν ο Deneb ήταν τόσο κοντά σε μας όσο ο λαμπρότερος αστέρας, ο Σείριος, θα είχε τη λαμπρότητα ενός τετάρτου της Σελήνης κι έτσι ο ουρανός δε θα ήταν ποτέ σκοτεινός με τον Deneb πάνω από τον ορίζοντα. Ο Deneb με το Βέγα (στον αστερισμό της Λύρας) και τον Altair είναι οι τρεις αστέρες που σχηματίζουν το Καλοκαιρινό Τρίγωνο.

Τη μορφή του Κύκνου πήρε ο Δίας για να αποπλανήσει τη Λήδα. Η Λήδα γέννησε τη θεϊκή Ελένη, που με την ομορφιά της προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο. Η Λήδα γέννησε ακόμη από τον Δία τον Πολυδεύκη και από τον άντρα της, τον Τυνδάρεω, την Κλυταιμνήστρα και τον Κάστορα. Ο Πολυδεύκης δέχτηκε να μοιραστεί την αθανασία με τον δίδυμο αδερφό του τον Κάστορα, κι έτσι παιρνούν εναλλακτικά μια μέρα στον ουρανό και μια στον Άδη. Τα δυο αδέλφια αποτέλεσαν τον ζωδιακό αστερισμό των Διδύμων.
Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Κύκνος ήταν βασιλιάς της Λιγυρίας και φίλος του παράτολμου ηνίοχου Φαέθοντα. Ο Ζευς κατακεραύνωσε τον Φαέθοντα για να σταματήσει την καταστροφή που προκαλούσε το εκτροχιασμένο άρμα του ήλιου. Ο Κύκνος πένθησε τόσο το φίλο του που οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε κύκνο, στον οποίο ο Απόλλωνας χάρισε υπέροχη φωνή.
αυτό το έργο του κορυφαίου καλλιτέχνη της Αναγέννησης Leonardo da Vinci
είναι ίσως η γνωστότερη απεικόνιση της αποπλάνησης της Λήδας από το Δία

Την πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά στο τραγούδι του κύκνου βρίσκουμε στην τραγωδία του Αισχύλου "Αγαμέμνων". Η Κλυταιμνήστρα που έχει μόλις δολοφονήσει τον άντρα της και την ερωμένη του την Κασσάνδρα, την προφήτισσα του Απόλωνα, τη συγκρίνει με κύκνο ετοιμοθάνατο που ψάλλει "το στερνό τραγούδι του θανάτου της".

Click to view the full digital publication online
Το Καλοκαιρινό Τρίγωνο κατεβαίνει προς τη δύση τα φθινοπωρινά βράδια και παίρνει θέση στην κεντρική σκηνή το Τετράγωνο του Πήγασου.