το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Λογοτεχνικά περιοδικά: τα κύτταρα της λογοτεχνίας

Τον τίτλο της ανάρτησης δανείστηκα από τον ομώνυμο τίτλο του άρθρου του Αναστάση Βιστωνίτη, που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "η λέξη", τ. 200.

Είναι η δεύτερη παρουσίαση που κάνω με την εφαρμογή αυτή και ομολογώ ότι με έχει εντυπωσιάσει. Τα λογοτεχνικά περιοδικά που παρουσιάζονται χωρίζονται σε ψηφιακές συλλογές και σε ηλεκτρονικά περιοδικά, τα οποία εντόπισα στο διαδίκτυο.
Συστηματική καταγραφή και παρουσίαση των δικτυακών τόπων και ιστοσελίδων που αφορούν τη νεοελληνική λογοτεχνία υπάρχει στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα.

Δέηση

Απλώνω τα χέρια
στον κήπο που κάηκε.
Δάκρυ του χρόνου
το μυστικό μου,
ακόμα κρατώ.
Γυμνά τα πόδια
στου ήλιου τις σάλπιγγες,
χρυσό κλωνάρι
φιλί μου παλιό.
Απλώνω τα χέρια
σε κάτι που χάθηκε.

ποίηση : Διονυσία Ντάλιου, από την ποιητική της συλλογή "Ασέληνος Νυκτωδία" (Εκδ. Ομήγυρις, 2009)
μουσική : Φίλιππος Περιστέρης
τραγούδι : Θέλμα Καραγιάννη
  • "Το βίντεο του Σπύρου Πανταζή έχει ως αφορμή το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη. 'Ομως, «Τα παιδιά» που αναφέρει ο Σεφέρης, εδώ είναι έφηβοι, και τα «χαλίκια που πετάνε» γίνονται στο τέλος πέτρες, με τρόπο ώστε να παραπέμπει στην αντίδραση της νέας γενιάς σε κάθε λογής εξουσία. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του animation ο Πανταζής δημιουργεί ένα βίντεο για τις ανησυχίες, τα αδιέξοδα και τη φωνή διαμαρτυρίας της νέας γενιάς".
(από το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση e-poema)

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ίδρυμα "ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης"

Το Ίδρυμα "ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης" δημιουργήθηκε το 1995 από το Δήμο Νέας Ιωνίας μετά τη δωρεά προς αυτόν του σπιτιού του ποιητή Τάκη Σινόπουλου από τη σύζυγό του Μαρία και μέρους της βιβλιοθήκης του από την ίδια και τα αδέλφια του Παύλο Σινόπουλο και Μαρία Γεωργίου - Σινοπούλου. Τα υπόλοιπα βιβλία του ο ποιητής τα είχε δωρίσει εν ζωή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το σπίτι, ένα παλιό ισόγειο προσφυγικό κτίσμα της δεκαετίας του `30, αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην αρχική του μορφή και έλαβε τη σημερινή λειτουργική για τις ανάγκες του Ιδρύματος μορφή. Βρίσκεται στην οδό Τάκη Σινόπουλου 22, στον Περισσό.
Η προτομή του ποιητή στην πλατεία που υπάρχει μπροστά
από το σπίτι του.
Τη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτης Αρμακόλας.


Σκοπός του Ιδρύματος είναι "η μελέτη της νεοελληνικής ποίησης και ιδιαίτερα της νεωτερικής, στην οποία ο Τάκης Σινόπουλος εθήτευσε, και η σύνδεσή της με την κοινωνία".

Αγκάθια (σινική), έργο του Τάκη Σινόπουλου

Στο δικτυακό τόπο του Σπουδαστηρίου Νεοελληνικής Ποίησης περιέχονται:
  • και το λογοτεχνικό περιοδικό "Τα τετράδια του Ελπήνορα", το οποίο αποτελεί ετήσια έκδοση του Ποιητικού Εργαστηρίου του Ιδρύματος Σινόπουλου. Τὸ Νεανικὸ Εργαστήριο Ποίησης είναι ένας τόπος, όπου νέοι συναντιούνται μια φορά κάθε εβδομάδα, διαβάζουν ποιήματά τους και συζητούν γι` αυτά και για την ποίηση μεταξύ τους, με την ποιήτρια και φιλόλογο Τασούλα Καραγεωργίου και τον ποιητή Κώστα Κουτσουρέλη.

Πηγή: Ίδρυμα "ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης"



"Στη γλώσσα της ποίησης σημασία έχει μόνο αυτό που βλέπεις (διαβάζεις) γραμμένο αλλά και το άλλο που δεν βλέπεις γραμμένο. Αυτό που κάποτε ακούγεται σα δεύτερος ήχος στα ενδιάμεσα των συλλαβών και των λέξεων ―δεν είναι η σιωπή, μη βιάζεσαι― είναι ο ήχος που αφήνουν οι λέξεις όταν οι συλλαβές κι οι λέξεις τρίβονται ―τα κόκκαλά τους τρίβονται― η μια με την άλλη".

Νυχτολόγιο, 1978. Συλλογή II. Eρμής, 1980. 266.
(Από το Λεξικό Παραθεμάτων και Αφορισμών του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού)

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

My Prezi

Εκτός από το Power Point υπάρχει και το Prezi. Είναι μια καταπληκτική εφαρμογή για τη δημιουργία παρουσιάσεων μ` έναν πολύ πρωτότυπο και εντυπωσιακό τρόπο. Η εφαρμογή διατίθεται και δωρεάν, είναι σχετικά εύκολη στη χρήση και δέχεται και τα ελληνικά, μόνο που δεν σου δίνει τη δυνατότητα επιλογής γραμματοσειράς.

Στο παρακάτω επεξηγηματικό βίντεο παρουσιάζονται έξι απλά βήματα με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα και γρήγορα τις δικές μας παρουσιάσεις.



Αφού δημιουργήσουμε την παρουσίασή μας μπορούμε να τη δημοσιεύσουμε στο ιστολόγιό μας αντιγράφοντας τον κώδικα ή να την κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας (σε συμπιεσμένη μορφή), να την αποσυμπιέσουμε και να την προβάλλουμε χωρίς να απαιτείται σύνδεση με το διαδίκτυο.

Το δικό μου Prezi.
Εγώ έκανα την πρώτη μου δοκιμή. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω για κάτι καλύτερο.

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Πως χτίζεται ένα δίκτυο προσωπικής μάθησης - PLN


είναι ο τίτλος του άρθρου που παρουσιάστηκε από τους Βασίλη Ζακόπουλο, Έλενα Ελληνιάδου και Σωτήρη Τερζίδη στο 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Ημαθίας που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια και τη Νάουσα 23, 24 και 25 Απριλίου 2010.

"Γιατί οι εκπαιδευτικοί να οργανωθούν γύρω από ένα δίκτυο προσωπικής μάθησης;
Γιατί πλέον η διδασκαλία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή στις απαιτήσεις του σήμερα. Υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών, νέων μεθόδων και πρακτικών διδασκαλιών. Κι αυτό μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί σήμερα πιο εύκολα και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και πιο συγκεκριμένα τα δίκτυα προσωπικής μάθησης και προσωπικής επαγγελματικής ανάπτυξης".

Η φιλενάδα μου η Έλενα δημιούργησε το παρακάτω εξαιρετικό βίντεο για τις ανάγκες της παρουσίασης.



Όπως αναφέρεται στον απολογισμό που έγινε από την οργανωτική επιτροπή, "κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς σε επαφή με το εκπαιδευτικό λογισμικό, το διαδίκτυο και τη χρήση τους στις αίθουσες διδασκαλίας και τα σχολικά εργαστήρια. Επιπλέον, να γνωστοποιήσει τις εξελίξεις και τις τάσεις στην παιδαγωγική αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού στην εκπαίδευση".


Τα ψηφιακά πρακτικά του συνεδρίου εδώ.