το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

"Ψηφιακοί" μαθητές - "αναλογικά" σχολεία;

Δύο πολύ εντυπωσιακά βίντεο από τον ίδιο δημιουργό. Ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσει το σημερινό σχολείο στους μαθητές του 21ου αιώνα;



Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Στάση για γέλιο!!!


Απολαύστε χιουμοριστικές σκηνές από εκκλησιαστικά δρώμενα. Το βίντεο μου έστειλε ένας φίλος από Καναδά.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία

Στην Πύλη για την Εληνική Γλώσσα και στην ενότητα Αρχαιογνωσία, βρίσκουμε στα περιεχόμενα γενικές ηλεκτρονικές πηγές με πολύ ενδιαφέροντες και χρήσιμους για τη διδασκαλία εκπαιδευτικούς δικτυακούς τόπους, κατά κανόνα στην αγγλική γλώσσα . Η πρόσβαση σε όλους είναι ελεύθερη.

Στις πηγές αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ιστολόγιο για θέματα αρχαιογνωσίας "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση". Πρόκειται για Διαδικτυακό ημερολόγιο για την υποστήριξη του ερευνητικού και συγγραφικού προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", που εκπονείται υπό τη διεύθυνση του καθ. Δ.Ν. Μαρωνίτη.
Υπάρχουν σύνδεσμοι για τα "Μονοτονικά" του Δ.Ν. Μαρωνίτη στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" και ένα μικρό αφιέρωμα στον εκλιπόντα γλωσσολόγο Α.-Φ. Χριστίδη, μέλος της συγγραφικής ομάδας.
Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2007 από τον Λάμπρο Πόλκα.

"H Aρχαιογνωσία (δόκιμος όρος) και η Aρχαιογλωσσία (νεολογισμός), που παρέχονται σήμερα στη Mέση Eκπαίδευση, έχουν τυποποιηθεί και, προπαντός, εξαρτούν τη διδασκαλία τους από την εξέτασή τους. Tο προτεινόμενο πρόγραμμα σκοπεύει:
1. να αποδεσμεύσει, όσο πρέπει και είναι δυνατόν, τη σχετική διδασκαλία από τις αντίστοιχες εξετάσεις (ενδολυκειακές και πολύ περισσότερο πανελλαδικές)·
2. να υποδείξει νέα μέθοδο διδασκαλίας, μέσα στο σχολείο, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και λογοτεχνίας, ούτως ώστε να μην καθίσταται αυτή απωθητική για διδάσκοντες και διδασκομένους". Δ.Ν. Μαρωνίτης
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμα στο αρχείο "αρχές του προγράμματος".
Στο ίδιο ιστολόγιο βρήκα και το παρακάτω βίντεο.

Η Ιλιαδική μάχη



Άλλος ένας δικτυακός τόπος που προτείνεται, είναι η MUSAGORA. Δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη εκπαιδευτικών θεσμών της Γαλλίας υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και στοχεύει στη συγκέντρωση πολυμεσικού υλικού και την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας κατά τη διδασκαλία.
Η ενότητα Les Mouses είναι διαθέσιμη και στην ελληνική γλώσσα.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Μήπως το Ιντερνετ διαμορφώνει άβουλους πολίτες;






Άρθρο της Αγγελικής Στουπάκη στην "Καθημερινή"

Επιφανείς «χρήστες» του Διαδικτύου εκφράζουν ανησυχία ότι επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης και στοχασμού.

... Ο Νίκολας Καρ δεν είναι κανένας εχθρός της τεχνολογίας και της προόδου. Είναι ένας ειδικός των επικοινωνιών που γράφει βιβλία για τη νέα ψηφιακή κουλτούρα -το τελευταίο, με τίτλο The Big Switch: Rewiring the World, εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες- ενώ είναι επίσης ένας δραστήριος «μπλόγκερ». Απλώς εκφράζει τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες του απέναντι σε κάτι που έχει αναδειχθεί σε σύγχρονο τοτέμ. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι πάντα η τεχνολογική πρόοδος προκαλούσε αντιδράσεις. Αναφέρει την ανησυχία του Σωκράτη -όπως παρουσιάζεται στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα- ότι η διάδοση της γραφής θα οδηγήσει τους ανθρώπους να μην ασκούν τη μνήμη τους και να δέχονται πληροφορίες χωρίς την κατάλληλη διδασκαλία. Αλλά και τον 15ο αιώνα, η εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο προκάλεσε αντιδράσεις από λογίους που φοβούνταν ότι η διαθεσιμότητα των βιβλίων θα έκανε τους ανθρώπους «διανοητικά οκνηρούς» και θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στην κοινωνική δομή.

... Ο Καρ προχωρεί για να δώσει και μια άλλη, οικονομική, διάσταση του θέματος. «Η ιδέα ότι το μυαλό μας πρέπει να λειτουργεί σαν μια γρήγορη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων δεν είναι ενσωματωμένη μόνο στη λειτουργία του Ιντερνετ, αλλά αποτελεί και το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο του Διαδικτύου. Οσο γρηγορότερα σερφάρουμε στο Διαδίκτυο τόσο περισσότερες ευκαιρίες αποκτά το Google και άλλες εταιρείες να συλλέγουν πληροφορίες για μας και να μας τροφοδοτούν με διαφημίσεις. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορικών εταιρειών του Ιντερνετ έχουν οικονομικό συμφέρον να συλλέγουν τα ψίχουλα δεδομένων που αφήνουμε πίσω μας από link σε link. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν αυτές οι εταιρείες είναι να ενθαρρύνουν το ήρεμο διάβασμα ή την αργή, συγκεντρωμένη σκέψη. Εχουν οικονομικό συμφέρον να μας οδηγούν στην περίσπαση».
Και ο αντίλογος στην άποψη του Καρ: Και όμως, στο Δίκτυο Σκεφτόμαστε, Γινόμαστε πιο Ευφυείς, Μαζί.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

p o e m a: Ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση

Το poema είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό "για την ποίηση και τον δοκιμιακό λόγο, τη λογοτεχνική μετάφραση και την εικαστική δημιουργία".
Στις 17 Απριλίου έκλεισε δύο χρόνια παρουσίας του στο διαδίκτυο. Συντάκτης, ο Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Κυκλοφορεί σε τετραμηνιαία βάση ενώ ετησίως εκδίδεται και η έντυπη μορφή του. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 6 τεύχη με αφιερώματα.
Το poema προτείνει κάθε επτά μέρες το ποίημα της εβδομάδας. Πατώντας στην καρτέλα επικοινωνία μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να το λαμβάνει κάνοντας εγγραφή.

Το τελευταίο τεύχος έχει αφιέρωμα σε ποιήματα για την καλοκαιρία. Αντιγράφω ένα του Μπόρχες.

JORGE LUIS BORGES

Υμνος στη θάλασσα
(απόσπασμα)

Eναν ύμνο λαχτάρησα στη θάλασσα σε ρυθμούς απλωμένους σαν τις κραυγές των κυμάτων˙
στη θάλασσα όταν ο Ηλιος στα νερά της σαν κατακόκκινη σημαία κυματίζει˙
στη θάλασσα όταν φιλά τα χρυσαφένια στήθη των παρθένων ακτών που καρτερούν διψασμένες˙
στη θάλασσα καθώς ουρλιάζουν οι ορδές της κι εξακοντίζουν οι άνεμοι τις βλαστήμιες τους˙
όταν αστράφτει μέσα στ' ατσάλινο νερό η λαμπερή και αιμόφυρτη σελήνη˙
στη θάλασσα όταν πάνω της διαχέει την απροσμέτρητη πίκρα του το Κύπελλο των Αστρων.
Σήμερα κατηφόρισα απ' το βουνό στην κοιλάδα
κι απ' την κοιλάδα στη θάλασσα.
Ο δρόμος τράβαγε μακρύς όσο κρατάει ένα φιλί.
Οι μυγδαλιές σκορπούσαν τις γαλανές σκιές των κορυφών τους πάνω στο μονοπάτι
και στην κορφή της κοιλάδας, ο ήλιος
τινάζει τις ολόχρυσες Γολκόνδες του στο γλαυκό σου δάσος: Θάλασσα!
Μητέρα, Αδελφή, Ερωμένη...!
Μπαίνω μες στους απέραντους κήπους των νερών σου και κολυμπώ μακριά από τη στεριά.
Τα κύματα έρχονται, με τους εύθραυστους θυσάνους των αφρών και χάνονται μες στη βουή.
Προς την ακτή.
Με τις κοκκινωπές βουνοκορφές της
με τα γεωμετρικά της σπίτια
με τις φοινικιές της, έρμαια του ανέμου
που τώρα έχουν γίνει πελιδνά και παράλογα σαν αποκρυσταλλωμένες
μνήμες!

Μετάφραση: Δημήτρης Καλοκύρης

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Σεμινάριο-εργαστήριο λεξικογραφίας


Η Άσπρη λέξη προχωρά στην οργάνωση σεμιναρίου-εργαστηρίου λεξικογραφίας με εισηγήτρια την Άννα Ιορδανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Σεμινάριο-εργαστήριο λεξικογραφίας θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 28 Ιουνίου.
Ξέρετε τι είναι η "άσπρη λέξη";
Η "άσπρη λέξη" είναι μία δωρεάν υπηρεσία η οποία στηρίζεται στην καθημερινή διανομή, μέσω internet, μιας ελληνικής λέξης. Σκοπός δεν είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού λεξικού το οποίο θα περιέχει λέξεις αλλά η γνωριμία με κάθε λέξη ξεχωριστά, τη σημασία της, την ιστορία της, την αισθητική της, τη θέση της στον κόσμο των λέξεων. Περισσότερα...

Δείτε την άσπρη λέξη της ημέρας. Είναι η λέλη "Παιάνας".

Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνιστών













Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στο Πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2008. Ως ημερομηνίες του συνεδρίου έχουν οριστεί οι 2, 3, 4, 5 και 6 Ιουλίου 2008 και χώρος διεξαγωγής το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την 3η Ιουλίου και η λήξη την 5η Ιουλίου. Την 6η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και δεξίωση στο Μουσείο Βορρέ για τους προσκεκλημένους συνέδρους.

Διοργάνωση: Δήμος Αθηναίων και Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την συμμετοχή των Υπουργείων Πολιτισμού, Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Το συνέδριο αυτό είναι το πρώτο ενός κύκλου παγκόσμιων συνεδρίων που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με επίκεντρο την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Θα ακολουθήσουν το Συνέδριο Αρχαιολογικών και Βυζαντινών Σπουδών και το Συνέδριο Αποδήμων Επιστημόνων και Ερευνητών των Φυσικών Επιστημών.