το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια

ptyxiouxos.net

Στους συνδέσμους που προτείνονται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο βρήκα τον "Πτυχιούχο".

Τι είναι ο «Πτυχιούχος»;
(Οι πληροφορίες προέρχονται από το F.A.Q.)


"Το «ποιος θέλει να γίνει πτυχιούχος» είναι ένα παιχνίδι γνώσεων βασισμένο στο αντίστοιχο «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Η βασική διαφορά τους βρίσκεται στο γεγονός ότι όλες οι ερωτήσεις του «Πτυχιούχου» είναι από την σχολική ύλη. Έτσι, μέσα από το παιχνίδι οι μαθητές μαθαίνουν ευχάριστα και εύκολα τις απαντήσεις σε ερωτήσεις της ύλης τους. Η ιδέα για το παιχνίδι ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι οι μαθητές παίζοντας το online παιχνίδι του «εκατομμυριούχου» αποκτούσαν πολύ εύκολα και γρήγορα γνώσεις που σε άλλη περίπτωση θα απαιτούσαν αποστήθιση, κόπο και χρόνο από τον μαθητή. Στηριζόμενοι στο σκεπτικό «μάθηση μέσα από το παιχνίδι» ξεκινήσαμε την δημιουργία του «Πτυχιούχου».
Το όλο project βασίζεται καθαρά στον εθελοντισμό και δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση σε οικονομικό όφελος. Είναι φτιαγμένο από ανθρώπους της εκπαίδευσης για ανθρώπους της εκπαίδευσης.
Το παιχνίδι αποτελείται από τρία κομμάτια, ένα για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης : Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Κάθε βαθμίδα έχει την δική της ομάδα ερωτήσεων και τους δικούς της διαχειριστές.
Η ιστοσελίδα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα παιχνίδια και δυνατότητες. Τελευταίες προσθήκες είναι η Κρεμάλα, η Πτυχιούπολη, οι Γραμματοεισβολείς, το Αριθμοφιδάκι καθώς και ο MyΠτυχιούχος όπου οι μαθητές μπορούν να παίζουν με ερωτήσεις βασισμένες σε μια συγκεκριμένη ενότητα ύλης."

Να λοιπόν μια εξαιρετική πρόταση για τους μαθητές μας, η οποία συνδυάζει μάθηση με παιχνίδι και διασκέδαση.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

Βιβλιομπλογκοπαιγνιδο.......

Μ` αυτήν την ανάρτηση παίρνω μέρος σε ένα μπλογκοπαίχνιδο στο οποίο με προσκέλεσε η elenaell σχετικά με το βιβλίο που διαβάζω αυτόν τον καιρό. Οι κανόνες είναι οι εξής:

1. Πιάνουμε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά μας αυτή τη στιγμή.
2. Το ανοίγουμε στη σελίδα 123 (αν είναι μικρό, παίρνουμε το επόμενο κοντύτερα σε μας, που να έχει τουλάχιστον 123 σελίδες).

3. Βρίσκουμε την πέμπτη πρόταση.

4. Αντιγράφουμε τις επόμενες τρεις, δηλαδή την έκτη, έβδομη και όγδοη πρόταση και
5. Βρίσκουμε άλλους πέντε να τους πασάρουμε το παιχνίδι.Κουνούπια βούιζαν μέσα στις τσαγιέρες
. Νεκρά έντομα κείτονταν μέσα στα άδεια βάζα. Το πάτωμα κολλούσε. Οι άσπροι τοίχοι είχαν πάρει ένα ανοιχτόχρωμο γκρίζο χρώμα.
Για να πω την αλήθεια, αυτή την εποχή είναι δύσκολο να ξεφύγω από βιβλία που σχετίζονται με το υλικό του ΠΑΚΕ. Έχω όμως πολύ κοντά μου ένα βιβλίο, που διάβασα δύο φορές το καλοκαίρι και συνεχίζω να του ρίχνω ψιλοματιές, γιατί μου έρεσε πολύ. Το βλέπετε στην οθόνη σας, για να μην τα ξαναγράφω. Η συγγραφέας είναι Ινδή, το βιβλίο αυτό ήταν το πρώτο της βιβλίο και έχει πάρει το βραβείο Μπούκερ 1997.
Η ιστορία αναφέρεται σε δυο δίδυμα και τη μητέρα τους, που επιστρέφουν για να ζήσουν στο πατρικό σπίτι της μάνας, αφού ο πατέρας τους εγκατέλειψε. Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται μια ιστορία όπου οι ήρωες "παίζουν με τους ρόλους τους ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα στα πάθη και τον αισθησιασμό. Ένας έρωτας απαγορευμένος, μια λαχτάρα για μακρινούς ορίζοντες, ένα ποτάμι που μιλάει μια γλώσσα ονειρική, κι ένας θεός που τα πάντα ορίζει".

Με τη σειρά μου κι εγώ καλώ το ΠΑΚΕ Ιωαννίνων. Όποιος θέλει, μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι!!! ... )))

Οι δάσκαλοι είναι σαν τους .....καθρέφτες

Βρήκα αυτό το βίντεο στο youtube. Μου άρεσε πολύ, όπως και η μουσική του ! Αποτελεί αφορμή για να θυμίσει σε όλους μας ότι ως δάσκαλοι έχουμε να κάνουμε με παιδιά, με τα οποία είμαστε ουσιαστικά δεμένοι και στην ανάπτυξη των οποίων συμμετέχουμε ενεργά. Με τη στάση μας μπορούμε να τα βοηθήσουμε ή να τα παρεμποδίσουμε στις αναζητήσεις τους.
"Η ανικονότητα, η ελλιπής προετοιμασία και η ανευθυνότητα στην πρακτική μας μπορεί να συμβάλλει στην αποτυχία τους. Με υπευθυνότητα, επιστημονική προετοιμασία και με αγάπη για τη διδασκαλία, μπορούμε να συμβάλλουμε στη σταδιακή αλλαγή των μαθητών".
(P. Freire: Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάξουν).

Ένα μήνυμα για τους εκπαιδευτικούς

Η ατοεκτίμηση είναι σημαντικό κλειδί για την επιτυχία στη ζωή.
Η δημιουργία μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό μας, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία και ευτυχία των παιδιών.
Για τα παιδιά σήμερα, οι συνέπειες της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι οδυνηρά προφανείς.
Υπάρχει μεγάλη πίεση για ένταξη, επιτυχία, ανταπόκριση σε προσδοκίες.
Οι εκπαιδευτικοί συνεπώς, είναι οι ..... καθρέφτες.
Αυτό που αντικατοπτρίζουμε στα παιδιά, αποτελεί τη βάση για την εικόνα του εαυτού τους η οποία, με τη σειρά της, επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής τους.
"Αυτό που λες για μένα είναι αυτό που είμαι". Η φράση αυτή αποτελεί μια κυριολεκτική αλήθεια για το παιδί.
Ως εκπαιδευτικοί, έχετε το μοναδικό πλεονέκτημα να είστε σε θέση να ενισχύετε στα μικρά παιδιά την αυτοεκτίμηση και την πίστη στην αξία του εαυτού τους.
"Αυτό που είναι τα παιδιά μας δεν είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό που νομίζουν ότι είναι".
Όταν συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στα παιδιά, συμπεραίνουν ότι αξίζουν το σεβασμό και αναπτύσσουν τον αυτοσεβασμό .
Όταν τα αγαπάμε, συμπεραίνουν ότι αξίζουν την αγάπη και αναπτύσσουν την αυτοεκτίμηση.
Αντίθετα, όταν τους συμπεριφερόμαστε άσχημα, συμπεραίνουν ότι το αξίζουν.
Σε μια εποχή που ασκεί έντονες πιέσεις με το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων και την ακαδημαϊκή απόδοση, δεν μπορούμε να μη δείχνουμε συμπόνοια προς τους μαθητές μας.
Η έκφραση της συμπόνοιας μας είναι σημαντική για την οικοδόμηση ενός υγειούς αισθήματος αυτοεκτίμησης.
Όταν τα παιδιά καλλιεργούν θετικά αισθήματα για τον εαυτό τους, είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση να εκφράζονται στη ζωή, να απολαμβάνουν τις κοινωνικές σχέσεις και να αναποκρίνονται στις δυνατότητές τους.
"Σήμερα που είσαι Εσύ, αυτό είναι πιο αληθινό και από το αληθινό. Δεν υπάρχει κανείς ζωντανός που να είναι πιο Εσύ από Εσένα".
Κατακλείδα: Να αντανακλάτε μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας στους μαθητές σας.
Για τη μετάφραση ευχαριστώ θερμά τη Βίκυ Λώρα, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας.

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008

21 Μαρτίου 2008. Παγκόσμια ημέρα Ποίησης


H 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από το 1998, από την Εταιρεία Συγγραφέων, ως Ημέρα Ποίησης. Είναι η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, αρχή της άνοιξης. "Aυτό, έγινε, επειδή η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο, όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση".
Ταριχευτής Πτηνών

Οι ιδέες έρχονται όλο πιο αραιά
σαν τα πουλιά που λιγόστεψαν
κι ούτε που μένουν, χάνονται
το ίδιο απρόσμενα όπως ήρθαν.
Μου ΄ρχεται δύσκολο να καραδοκώ
με δίχτυα, ξόβεργες, απόχες
μες στη συμφόρηση των δρόμων
μήπως για μια στιγμή περάσουν.
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Το ποίημα ποτέ δεν είναι παρόν. Είναι μονάχα παρελθόν και μέλλον. Ανάμνηση και προσμονή. Απουσία από τα πράγματα και προβολή σε μια πραγματικότητα που υπήρξε ή θα υπάρξει κάποτε, μέσα σε μια άξαφνη στιγμή που θάναι τότε όλος ο χρόνος.
ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κι ακόμα: Η ΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ...

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ : «Ένα άλλο είδους ξέφωτο είναι η ποίηση» - « Η ποίηση πάντοτε είναι μία, όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό» - «Ποίηση μόνον είναι κείνο που απομένει».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ: « Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΦΑΣ: Η ποίηση είναι ένας πυροβολισμός που δεν μπορούμε να ακούσουμε όλοι».

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ : « Η ποίηση δεν είναι το ταξίδι, αλλά ο πικρός γυρισμός» - «Η ποίηση είναι η λέξη που αποσιωπήθηκε για να μας οδηγεί σε ουράνιες παρανοήσεις».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ποίηση δεν είναι οι λέξεις, αλλά αυτό που εξαφανίζουν οι λέξεις και το βρίσκεις κάποτε στα όνειρά σου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: « Το ποίημα είναι το αρνητικό της σιωπής».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ: «Η ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ» - « Η ποίηση είναι μια ουσία απαράλλαχτα όπως και η ζωή».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ: «Ποίηση είναι η συντρόφισσα με τα αθόρυβα πέλματα».

Πηγή: e-πύλη των Φιλολόγων

PicLensΕγκαταστήστε τα PicLens στον Firefox και απολαύστε φανταστικές τρισδιάστατες εικόνες, που καλύπτουν όλη την οθόνη του υπολογιστή σας.
Για να τα εγκαταστήσετε πατήστε εδώ.

Για να δείτε πώς δουλεύουν πατήστε εδώ.

ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΑ ΤΑΞΗ

Η δράση της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης eTwinning γιορτάζει τα τρία χρόνια εφαρμογής της στα σχολεία της Ευρώπης και βραβεύει τους νικητές του εθνικού eTwinning διαγωνισμού δημιουργίας και έκφρασης, με τίτλο: "Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης". Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning ή από ελληνικές σχολικές μονάδες που υλοποιούν ήδη μια eTwinning συνεργασία. Οι νεότεροι μαθητές συμμετείχαν στο διαγωνισμό με ζωγραφιές και σχέδια, όπου εξέφραζαν την άποψή τους για τη σημασία της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές παρουσίασαν μικρής διάρκειας ψηφιακά βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα.
Οι νικητές του διαγωνισμού.

Στην κατηγορία «Βίντεο», το Γενικό Λύκειο Ασκληπιείου δημιούργησε το παρακάτω έργο, στο οποίο απονεμήθηκε έπαινος και για το οποίο η επιτροπή αξιολόγησης έκανε το εξής σχόλιο.

«Το έργο είναι θαυμάσια επεξεργασμένο, με ωραία αλληλουχία εικόνων και μουσική επένδυση. Περιγράφει δε την επιτυχημένη ιστορία του eTwinning έργου του σχολείου που ταυτίζεται με την πορεία της δράσης. Διαπνέεται από ποικιλία νοημάτων - τη μάθηση, το παιχνίδι, την ομαδικότητα, τη φιλία, το ταξίδι - και δίνει έμφαση στο στοιχείο της χαράς που απορρέει από τα νοήματα αυτά. Δυνατή στιγμή του βίντεο είναι η κατασκευή με τα ανθρωπάκια των ευρωπαϊκών χωρών, όπου αναδεικνύεται το ανθρωπιστικό στοιχείο της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης και τονίζεται πως "όλη η Ευρώπη είναι ένα σπίτι".»